Lavendlitalu

Lavendlitalu:
 

Lavendlitalu paradiisisaarel Hiiumaa. Suurim lähikonnas, arvatavasti põhjapoolseim lavendlitalu maailmas N 58°56′ 20′

Pea hektaril kivisel Kärdla meteoriidikraatri serval kasvatame ca 20 000 lavendlitaime. Oleme tootmistalu, aga avatud ka külalistele paaril päeval õitsemise hooaja jooksul (tavaliselt 1.07-31.07). Külalistele oleme avatud Avataud Talude Päevade ja Lõikuspeo raames.

Oleme mahetootjad ja enamus tööst toimub käsitsi.
 
Tooted:

Õitsemise perioodil müüme värskeid lavendlikimpe ja totsikuid. Muul ajal kuivatatud lavendliõite tooteid: lavendli lõhnakotikesed, lavendlitee. Samuti Lavendlitalu mett ja maitsestatud õie mett lavendliga. Lisaks oleme turule tulnud/tulemas erinevate lavendli kosmeetika toodetega. 2021 hooajal tulime turule Lavendli näoveega. 

Lavendel: (allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Lavendel )
Lavendel on tuntud ja armastatud oma lõhna poolest ning taime on kasutatud antiik aegadest saadik parfümeerias. Tänapäeval kasutatakse taime lisaks veel meditsiinis ja toiduainetööstuses.Lavendlil on rahustavad ja antiseptilised omadused ning temaga saab ravida unetust, ärritust, puhitusi ja koolikuid. Õitest valmistatakse droogi, mida soovitatakse kasutada migreeni, neuralgia ja närvilisusest põhjustatud südamehäirete korral.[1] Õitega tehakse aromaatseid vanne ja aroomteraapiat. Piirituses lahustatud lavendli eeterlik õli leevendab hästi peavalu, mis tingitud stressist ja pingest ning seda võib hõõruda otse nahale (meelekohtadele). Tänu antiseptilisele toimele on seda kasutatud ka haava puhastamisel ja akne ravis, kuna suuremates doosides on lavendel antibakteriaalse toimega.Lavendlit kasutatakse ka põletuste korral, sest aitab vähendada naha turset ja ärritust, niisutab nahka ning soodustab uute naharakkude teket. Lavendli eeterlikud õlid leevendavad valusid lihastes ja liigestes. Lavendel aitab suurendada sapi tootmist ning see leevendab seedehäireid. Lavendlit võib koos teiste ravimtaimedega kasutada südame ja närvisüsteemi tugevdamiseks.Lavendli õisi ja lehti kasutatakse peamiselt maitseainena. Nad sobivad hästi koos piparrohu, salvei ja tilliga värsketele salatitele, kalale ja praetud lihale. Kuna lavendlil on tugev aroom, siis teda võib kasutada ka küpsetistes, kreemides ja gurmeeroogades. 
 



 

 

Tooted

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.